Речиси 50% повеќе гас пристигна во Кина од Русија минатата година отколку во 2022 година

15

Извозот на руски гас во Кина беше речиси 50 отсто поголем минатата година во споредба со 2022 година, објави Газпром. Минатата година Русија испорача 22,7 милијарди кубни метри гас на азиската земја преку гасоводот „Моќта на Сибир“, објави компанијата на социјалната мрежа Телеграм.

Таа сума ги надмина договорните обврски на Газпром за 700 милиони кубни метри. Во 2022 година, 15,4 милијарди кубни метри гас беа испорачани во Кина преку мега-цевководот. „Газпром“ го забрза снабдувањето со гас на водечкиот трговски партнер на Русија преку гасоводот „Силата на Сибир“, а во вторникот беше поставен нов дневен рекорд. Во текот на целата минатата година, Газпром постојано испорачуваше повеќе гас дневно во споредба со количините што беа претходно договорени.

Извршниот директор на Газпром, Алексеј Милер, минатата недела изјави дека испораките на гас за Кина ќе продолжат да растат и се предвидува дека ќе достигне 38 милијарди кубни метри во 2025 година.

Газпром ја снабдува Кина со природен гас според долгорочниот договор потпишан со Кинеската национална нафтена корпорација. Power of Siberia е дел од триесетгодишниот договор вреден 400 милијарди долари, потпишан во 2014 година меѓу двете компании.

Русија го префрли извозот на енергија во Азија откако ги загуби купувачите од земјите на ЕУ во 2022 година поради почетокот на конфликтот во Украина и западните санкции.