Регулатор: Спојувањето на UBS и Credit Suisse нема да ѝ наштети на конкуренцијата

17

Со минатогодишното преземање на домашниот конкурент Credit Suisse, швајцарската банка UBS ќе ја зајакне својата позиција како најголем кредитор во Швајцарија, но спојувањето нема да ја елиминира конкуренцијата, истакна швајцарскиот финансиски регулатор Finma.

Минатогодишното спојување на двете најголеми банки во Швајцарија отвори различни прашања во врска со зачувувањето на конкурентноста на швајцарскиот финансиски пазар, бидејќи зајакнатата банка е доста голема во однос на големината на швајцарската економија, пренесува француската новинска агенција АФП.

Од „Финма“ изјавија дека ја завршиле постапката за утврдување на влијанието врз конкурентноста во предметот, а на споената банка не ѝ наложиле никакви дополнителни услови.

„Финма заклучи дека спојувањето на UBS и Credit Suisse нема да ја елиминира ефективната конкуренција во ниту еден пазарен сегмент“, соопшти регулаторот, кој веќе го одобри преземањето од 3,25 милијарди долари во март 2023 година.

Според „Финма“, спојувањето било во интерес на доверителите и било неопходно за да се спречи голема штета на швајцарскиот и меѓународниот финансиски пазар.

UBS објави дека ја забележал одлуката на регулаторот. Како што најавија, тие ќе продолжат да се фокусираат на промовирање „живописна, конкурентна и фер средина“, да ги исполнуваат плановите за интеграција и „да останат столб на економската поддршка во Швајцарија и во сите заедници каде што живееме и работиме“.

Credit Suisse беше потресен од голем број скандали во последниве години, вклучително и обвинувања за перење пари, а во март минатата година банката беше под притисок кога колапсот на две регионални американски банки SVB и Signature ги потресе пазарите. Нејзините акции претрпеа големи падови, а мнозинскиот сопственик на банката, Саудиската национална банка, одби дополнителни финансиски инјекции.

Credit Suisse се смета за една од околу 30 банки во светот кои се сметаат за премногу големи за да пропаднат поради нивната важност за меѓународниот банкарски систем.

По интервенцијата на швајцарската влада, UBS најави дека истиот месец ќе ја преземе значително ослабената банка. Законски го заврши преземањето во јуни минатата година.