Рекордна трговска размена меѓу Кина и Русија во 2023 година

10

Трговската размена меѓу Кина и Русија достигна рекордно високо ниво во 2023 година, додека трговијата со САД падна по првпат од 2019 година, покажуваат податоците на кинеската царина.

Кина и Русија разменија стоки и услуги во вредност од 240,1 милијарди долари минатата година, што е зголемување од 26,3 отсто во споредба со 2022 година.

Кина и Русија значително ја зајакнаа економската соработка од почетокот на војната во Украина во февруари 2022 година.

Од друга страна, трговијата меѓу Кина и САД го доживеа својот прв пад минатата година од 2019 година, во услови на геополитички тензии меѓу двете водечки економски сили.

Во 2023 година, Кина и САД разменија стоки и услуги во вредност од 664,4 милијарди долари, што е намалување од 11,6 отсто во споредба со претходната година.