Рекордни приходи на Египет од Суецкиот канал

52

Приходите на Египет од Суецкиот канал достигнаа рекордни седум милијарди долари во финансиската година што заврши во јуни, објави претседателот на управата со каналот, Осама Рабеа.

„Ова е за 20,7 отсто повеќе отколку во претходната финансиска година“, рече Рабеа.

Приходите се зголемени поради поголемиот број пловни објекти и поголемиот обем на товар во транзит, се наведува во соопштението на управата на Суецкиот канал.
Обемот на каргото се зголеми за 10,9 отсто во споредба со финансиската година 2020/2021, на исто така рекордни 1,32 милиони тони.

Низ каналот поминале 22.032 брода, 16,7 отсто повеќе од претходната година.

Каналот е најбрзата поморска рута меѓу Европа и Азија и еден од главните извори на девизен приход за египетската влада.
Проширувањето на каналот во 2015 година резултираше со ограничен раст на приходите, а новата фаза на проширување беше најавена откако товарниот брод „Евер Гивен“ се заглави во тесниот воден пат минатиот март и го блокираше сообраќајот шест дена, што предизвика нарушување на глобалната трговија.

Работите треба да завршат следната година.

Фото: Facebook