Рекордно ниска вредност на турската лира по намалувањето на каматните стапки

32

Откако централната банка објави ново изненадувачко намалување на каматните стапки, овој пат за 100 базични поени, турската лира вчера падна на ново рекордно ниско ниво.

Додека во другите земји во светот, централните банки брзаат да ги зголемат каматните стапки за да се справат со зголемената инфлација, CBRT ја намали својата референтна стапка на 12% и покрај тоа што инфлацијата се зголемува над 80% годишно.

Турската лира падна на рекордни 18,42 во однос на доларот, надминувајќи ги најниските нивоа постигнати за време на Големата финансиска криза минатиот декември.

Аналитичарите го нарекоа потегот неодржлив и дека тој е поттикнат исклучиво од напорите на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган да ги намали трошоците за задолжување за да го поттикне извозот и инвестициите.

Невообичаените намалувања на каматните стапки во текот на изминатата година, заедно со растот на цените на суровините, ја турнаа инфлацијата на највисоко ниво во последните 24 години, што доведе до сè повисоки трошоци за живот.

Централната банка го оправда овој потег со економска стагнација и дека очекува да дојде до дезинфлација, односно забавување на постоечката инфлација.