Рекордно зголемување на цените на недвижности во Хрватска

35

Забрзаниот раст на цените на недвижностите достигна рекордно ниво во првиот квартал годинава: во Хрватска тие се за 13,5 отсто поскапи од истиот период лани, а во двата претходни квартали цените пораснаа со стапка од околу девет проценти.

Според последните податоци на Еуростат, растот на цените на становите и куќите во ЕУ забрза, на 10,5 отсто, што е највисоко од последниот квартал на 2006 година, во пресрет на почетокот на големата финансиска криза.

Во исто време, растот во дури 17 земји надмина 10 проценти. Постојат неколку причини за ваквиот тренд, а според Ведран Шошиќ, главниот економист на ЦНБ, главен придонес за него биле „зголемените трошоци за изградба, кои доведоа до многу поголем пораст на цените на новите градби, потоа сè уште многу поволни услови за финансирање и забрзување на инфлацијата што исто така го поттикна растот на платите“.

Според податоците на Евростат, највисоките поскапувања на становите и куќите се во земјите кои во моментов се борат со повисока инфлација, вклучително и зголемување на каматните стапки. Во Чешка, на пример, во првите три месеци се зголемени за дури 24 отсто, во Естонија за 21 отсто, а во Унгарија за 20,6 отсто. Од друга страна, најбавен раст забележале Кипар со 1,1 отсто, Финска 4,3 отсто и Италија 4,6 отсто.

Просекот во ЕУ од 2015 година, пак, податоците на Евростат покажуваат дека недвижностите во Хрватска поскапеле за 40 отсто, додека просечниот пораст на цените во земјите на ЕУ во последните шест години бил 37,4 отсто. Во следните месеци, со растот на каматните стапки и актуелниот тренд на пад на цените на металите и другите суровини кои влијае на трошоците за изградба, нагорниот тренд на пазарот на недвижности би можел да биде запрен.