Renault и Geely склучија партнерство со Aramco

19

Францускиот производител на автомобили Renault потпиша договор со Aramco и кинеската Geely Automobile Holdings, според кој саудискиот производител на нафта ќе стане потенцијален малцински акционер во нова технолошка компанија за погонски агрегати, се вели во заедничката изјава на компаниите во четвртокот.
Се очекува Geely и Renault да задржат еднакви сопственички акции во новиот независен ентитет, се вели во соопштението, додавајќи дека новата компанија ќе биде посветена на технологии за внатрешно согорување и хибридни погонски единици.

Ројтерс во јануари објави дека производителите на автомобили работат на финализирање на договорот за здружување со Арамко за развој и снабдување со бензински мотори и хибридни технологии, цитирајќи три лица запознаени со разговорите.

Новата компанија ќе има годишен производствен капацитет од повеќе од 5 милиони мотори со внатрешно согорување, хибридни и plug-in хибридни мотори и преноси годишно, велат компаниите.