Renault и Nissan ќе ја ревидираат алијансата, ќе соработуваат на пет нови проекти

36

Renault и Nissan ќе направат промени во нивното заедничко делување и во начинот на работењето на Алијансата, најавувајќи пет нови проекти

Поставата на Renault и Nissan ќе доживее голема промена со оглед на тоа дека двата производители на автомобили кои ќе ги ревидираат нивните капитални врски додека работат на голем број нови проекти.

Раководните лица од двете компании се договорија на состанокот на оперативниот одбор да ги изедначат нивните вкрстени акции и ќе одржат настан на 6 февруари на кој ќе ги претстават своите планови. Со договорот Renault ќе го намали својот удел од 43 отсто во Nissan на 15 отсто преку распуштање на акциите со текот на времето. Ова ќе ги изедначи работите со оглед на тоа дека Nissan моментално поседува 15 отсто од акциите на Renault.

Разбирливо е дека француската влада, најзначајниот акционер на Renault, се согласи на реорганизација се додека двата производители на автомобили продолжат да соработуваат на голем број индустриски проекти.

Првичните планови предвидуваат Renault, Nissan и Mitsubishi Motors да започнат со пет проекти. Еден од овие проекти ќе се однесува на комерцијални возила, еден ќе се фокусира на индискиот пазар, а друг ќе предизвика поблиска соработка во Латинска Америка. Bloomberg објави дека Renault предложил работа на 10 заеднички проекти.

Зајакнувањето на врските во Алијансата доаѓа во особено трансформативно време во автомобилската индустрија. Не само што повеќето производители на автомобили преминуваат кон електрични возила, туку и поблиску соработуваат со други производители на автомобили, добавувачи и технолошки фирми. Затоа, важно е Renault и Nissan да го искористат максимумот од својата синергија.

Преку ребалансот, се разбира дека извршниот директор на Renault, Лука де Мео, ќе може да продолжи со својот план да го подели францускиот производител на автомобили на пет одделни бизниси. Ова ќе вклучува електрично возило и софтверска единица наречена Ampere. Извештаите наведуваат дека Renault исто така сака да ги зајакне врските со Zhejiang Geely Holding и Qualcomm, додека Nissan се очекува да инвестира во Ampere.

Преземено од Avtoplus.mk