Револуционерен Hyperloop во Канада: Ќе превезува патници со брзина од 1000 km/h!

90

FluxJet е името на новиот хиперлуп проект, кој може да превезе до 54 патници со брзина од 1000 km/h. Ова електрично возило во вакуумска цевка е развиено од TransPod  со седиште во Торонто во соработка со разни други институции и меѓународни партнери.

Компанијата планира да изгради револуционерен мрежен систем наречен TransPod Line, кој ќе ги поврзува градовите Калгари и Едмонтон во Канада. Компанијата тврди дека е различен од кој било друг систем за воз со вакум цевка бидејќи се заснова на таканаречената паметна инфраструктура која значително ги намалува трошоците за работа и одржување.

Како резултат на тоа, патниците ќе плаќаат 44% помалку во споредба со авионските билети за истата релација, ќе придонесат за намалување на емисиите на CO2 за над 600.000 тони годишно и ќе стигнат до својата дестинација многу побрзо – со цевките FluxJet планирани да поаѓаат на секои 2 минути.