Резервите на биткоин во Ел Салвадор изгубија 28% од нивната вредност, Букеле сепак продолжува да купува

91

Биткоин гамбитот на претседателот Наиб Букеле веќе е товар за Ел Салвадор, но тоа не го спречи да додава кон залихата од криптовалути во земјата.

Според неговите објави на Твитер, Букеле купил 2.301 биткоини за владата откако ги направи законско средство за плаќање во септември. Тоа вклучува купување на 500 монети во понеделникот откако паднаа под 31.000 долари, што ја прошири дивата распродажба. Овие токени денес чинат околу 74 милиони долари. Тоа е за 28 отсто помалку од 103 милиони долари што Букеле ги плати за нив, според проценките на Блумберг.

Букеле се покажа како вистински верник во криптовалутите, привлекувајќи го вниманието на обожавателите ширум светот во тој процес и вели дека тргува со криптовалутите на нацијата од својот телефон. 40-годишникот рече дека ќе продолжи со плановите за издавање блокчејн обврзница од 1 милијарда американски долари за финансирање на изградбата на Биткоин Сити, јурисдикција без приходи и капитал што се надева дека ќе ја создаде покрај брегот.

Букеле во понеделникот покажа фотографии од распоредот на планираниот град, кој вклучува меѓународен аеродром и треба да користи геотермална енергија од блискиот вулкан.

Владата не објави податоци за своите биткоин средства, а активностите на фондот од 150 милиони американски долари за поддршка на конверзии на биткоини во државната банка „Бандесал“, се сметаат за доверливи. Централната банка ги прогласи за државна тајна информациите за дознаките испратени преку владиното портфолио на биткоини, Chivo.

Обврзниците во централноамерикански долари паднаа за 24 отсто оваа година, меѓу најлошите резултати на индексот на обврзници на JPMorgan на пазарите во развој, бидејќи растат стравувањата дека владата нема да успее да отплати 800 милиони долари во обврзници кои доспеваат во јануари. Moody’s минатата недела го намали кредитниот рејтинг на владата на Caa3, наведувајќи го зголемениот ризик од неисполнување на обврските.