Резултатите на Мајкрософт се подобри од очекуваното, акциите растат

44

Акциите на Мајкрософт пораснаа за дури 5% во продолженото тргување во вторникот, откако компанијата објави фискална заработка во вториот квартал што ги надмина проценките на аналитичарите.
Еве како компанијата работеше:

Заработка: 2,32 долари по акција, приспособена, наспроти 2,29 долари по акција што ги очекуваа аналитичарите, според Refinitiv.
Приходи: 52,75 милијарди долари, наспроти 52,94 милијарди долари што ги очекуваат аналитичарите, според Refinitiv.

Вкупните приходи на Мајкрософт се зголемија за 2% на годишно ниво во кварталот што заврши на 31 декември, што е најбавна стапка од 2016 година, се вели во соопштението. Нето приходот падна на 16,43 милијарди долари од 18,77 милијарди долари во истиот квартал минатата година. Компанијата зеде наплата од 1,2 милијарди долари во кварталот поврзана со одлуката да укине 10.000 работни места, да ги ревидира своите хардверски понуди и да ги консолидира закупот.

„Фокусирани сме на оперативната извонредност бидејќи продолжуваме да инвестираме во поттикнувањето на растот“, рече во соопштението Ејми Худ, главен финансиски директор на Мајкрософт.