Ријад нема да го поддржи Западот да ги ограничи цените на руската нафта

67

Саудиска Арабија и нејзините партнери во Советот за соработка во Персискиот Залив нема да ја поддржат намерата на Западот да ги ограничи цените на руската нафта на глобалниот пазар, изјави за ТАСС Мохамед Диаб, експерт за светска економија во Либанскиот институт за економски студии.

„Заврши ерата кога нафтените монархии беа подготвени да одговорат на секое барање на САД и на Западот. Модерната политичка елита во земјите од Советот води урамнотежена политика и е заинтересирана за одржување на партнерства со Русија, па реакцијата на арапската нафта извозниците од Саудиска Арабија ќе сакаат во Алжир таа одлука да биде негативна“, рече Диаб.

Според Диаб, експерт за светска економија во либанскиот институт за економски студии, тешко е да се замисли како учесниците на самитот на Г7 во Елмау ќе можат да го спроведат својот план за лишување на Русија од дел од извозниот профит.