Рим примени “златна моќ“ по петти пат – на удар кинеска компанија

57

Италијанскиот премиер Марио Драги го искористи своето вето трет пат по ред откако стана премиер во февруари, пишува Ројтерс. Имено, Драги стави вето на преземањето на една американска компанија во Италија со заедничко вложување кое би формирало кинески партнер и хонгконшката филијала на таа американска компанија, официјално објави одбиената кинеска компанија на берзата во Хонг Конг.

Како што е наведено, компанијата Zhejiang Jingsheng Mechanical објави дека Рим го блокирал нејзиниот обид да основа заедничко вложување со филијалата во Хонг Конг на американската компанија Applied Materials со цел да купи бизнис со опрема за печатење на екран на таа американска групација во Италија.

Рим во своето законодавство го воведе правото на користење вето, или таканаречената „златна моќ“, за да се спречи непожелно преземање од странство во индустриите што ги смета за стратешки важни за земјата, како што се банкарството, енергијата, телекомуникациите, производството на полупроводници и здравството. Засега не е познато зошто владата стави вето на купување на компанија која се занимава со опрема за печатење на сито во Италија.

Рим досега пет пати блокираше странски преземања во Италија од воведувањето на клаузулата за „златна моќ“ во 2012 година. Четири од тие пет случаи се однесуваат на кинески аквизиции, при што владата на Драги го стори тоа три пати во девет месеци, додека владата на неговиот претходник, Џузепе Конте, стави вето на преземањата во два случаи во 2020 година.