Римац: Ако рецесијата потрае, ќе бидеме уште посилни

39

Мате Римац изјави дека побарувачката за целосно електрични суперавтомобили Rimac и такци со мотор со внатрешно согорување – Bugatti, останува силна и можеби дури и расте.

„Во моментов не гледаме никакво забавување, сосема спротивно. Распродадени сме со Bugatti до 2025 година. Така, дури и ако рецесијата трае неколку години, ќе излеземе од неа уште посилни“, изјави Римац за CNBC.

Новиот Mistral Roadster на Bugatti, вреден 5 милиони долари, кој има 1.577 коњски сили и четири турбо V16 мотор, беше продаден од сите 99 модели што требаше да ги произведе до моментот кога беше претставен на јавноста во петокот на неделата на автомобили во Монтереј во Калифорнија.

Римац рече дека е „малку изненаден“ што автомобилот се распродал толку брзо и додаде дека најголемиот број купувачи се од САД.

Mistral, според Rimac, има за цел да му оддаде почит на врвниот мотор со внатрешно согорување.

„Тоа е прослава на тој неверојатен мотор, кој е толку уникатен и го претставува врвот на развојот на моторот кој веројатно никогаш нема да биде надминат“, рече Римац.

Bugatti Rimac исто така произведува суперавтомобили под името Rimac, вклучувајќи го и Rimac Nevera, целосно електричен суперавтомобил со 1.900 коњски сили, кој се продава за 2,1 милиони долари и добива бројни нарачки од американските купувачи.

Најголем двигател на Rimac Group за раст е Rimac Technology, која продава батерии со високи перформанси и EV технологија за Porsche, Aston Martin, Hyundai и други.

Одделот, кој сега има околу 1.000 вработени, исто така развива самоуправувачка технологија за роботакси.