Римац ќе гради кампус што ќе отвори 2.300 работни места

131

Хрватскиот претприемач, Мате Римац планира изградба на Кампус каде што биде сместено седиштето на неговата компанија, модерни научно истражувачки постројки, паметна фабрика за високотехнолошки компоненти и електрични автомобили, како и дополнителни содржини, информираат од хрватската влада.

Вложувањето во проектот Кампус ќе овозможи реализација на повеќе проекти со коишто се занимава компанијата и сериско производство, а планирано е отворање на 2.300 работни места за високообразовани експерти.

Компанијата на Римац, како што се наведува, планира и изградба на Центар за истражување на технологии и компоненти за електрични возила коишто се потребни за задоволување на зголемената побарувачка, како и испитување и развој на батериски систем и негова еколошка прифатливост.

Фото: vlada.gov.hr