Rimac соработува со кинеската EVE Energy во производството на батерии

9

Хрватски Rimac Technology во четвртокот објави дека соработува со кинескиот производител на литиумски батерии EVE Energy за производство на батериски ќелии во Европа.
– Соработката ќе ги здруж силите на двете компании во производството на батериски ќелии во Европа од 2027 година во договор што ќе одговори на итната потреба за одржливи енергетски решенија и ќе го зајакне локалниот европски синџир на снабдување, се вели во соопштението за печатот на Rimac Technology.

EVE Energy, пионер на форматот на цилиндрични ќелии 46xx, ќе се фокусира на производство на ќелии, додека Rimac Technology ќе се фокусира на развојот и производството на голем волумен на модулот за батерии и платформата за пакети што ги користи ќелиите. Батериските ќелии ќе се користат за платформата Rimac Technology 46XX која овозможува батериски системи со високи перформанси по конкурентни цени и со целосно приспособливи конфигурации. Rimac Technology веќе има голем број номинации за големи проекти со големи европски OEM кои ќе ја користат оваа платформа.