Ривиан постигна раст на приходите над очекувањата

19

Тесла ги намали цените на глобално ниво оваа година, како дел од својот план за поттикнување на рецесијата да ја зголеми продажбата, притискајќи ги помалите играчи на пазарот на електрични возила.

Компанијата не даде детали за своите преднарачки на крајот на кварталот поради загриженоста за побарувачката влошена од повисоките трошоци за задолжување и агресивното намалување на цената на Tesla, објави Ројтерс.

Камионите R1T на Rivian имаат почетна цена од 73.000 долари, додека теренецот R1S чини 78.000 долари во основниот модел.

Во март, Ривиан рече дека ќе продаде зелени обврзници во вредност од 1,3 милијарди долари кои доспеваат во 2029 година за да го зачува своето готовинско салдо. Аналитичарите сметаат дека тоа е привремено решение.

Приходите на компанијата за последниот квартал беа 661 милион долари, во споредба со првичните проценки од 652,1 милиони долари, според податоците на Refinitiv. Готовината и паричните еквиваленти на крајот на првиот квартал изнесуваа 11,24 милијарди долари, во споредба со 11,57 милијарди долари во претходниот квартал.

Фото: facebook