Rivian собра скоро 12 милијарди долари во најголемото ИПО за годината

13

Производителот на електрични возила Rivian Automotive Inc. ја вреднуваше акцијата при нејзината почетна јавна понуда на 78 долари по акција за да собере околу 11,93 милијарди долари – најголемото ИПО годинава.

Поддржано од компании како Amazon.com Inc. и Ford Motor Co., Rivian влегува на јавните пазари и може да направи пробив на пазарот на електрични возила, кој е предводен од Tesla Inc.

Rivian продаде 153 милиони акции во понудата, се вели во соопштението кое го потврдува претходниот извештај на Bloomberg News. Сумата од 11,9 милијарди долари е шеста по големина досега на американската берза, според податоците собрани од Bloomberg.

Rivian ги испорача своите први возила, главно на сопствените вработени, пред само неколку месеци. До крајот на годината, компанијата ќе произведе само околу 1.200 единици во својата фабрика во Нормал, Илиноис. Компанијата, која загуби речиси 1 милијарда долари во првата половина од годината, проценува дека годишното производство ќе достигне 150.000 возила во главниот капацитет до крајот на 2023 година.

Врз основа на бројот на акции, Rivian се проценува на околу 76,4 милијарди долари на целосно разредена основа, што ги зема предвид опциите за акции. Тоа се споредува со проценката од 27,6 милијарди долари по кругот на финансирање од 2,65 милијарди долари во јануари, објави претходно Bloomberg News.

Иако е нов на јавниот пазар, влезот на Rivian во светот на електричните возила за широка потрошувачка се очекуваше повеќе од една деценија.

Основачот и извршен директор Р.Ј. Скаринг ја основал компанијата Rivian во 2009 година, во неговата родна држава Флорида.

Со текот на годините, тој привлече широк спектар на поддржувачи. Околу 5 милијарди долари од акциите на ИПО се очекува да купат инвеститори, вклучувајќи ги Amazon, T. Rowe Price, Coatue Management, Franklin Templeton, Capital Research Global Investors, D1 Capital, Third Point Investors, Blackstone Inc., Dragoneer Investment Group и Soros Funds.

Rivian имаше нето загуба од 994 милиони долари во првите шест месеци од 2021 година, во споредба со дефицитот од 377 милиони долари една година порано, според неговите документи. Се очекува Rivian да пријави квартална нето загуба од дури 1,28 милијарди долари поради трошоците за стартување на R1T.

Rivian планира да дистрибуира до 7% од своите акции на подобни американски клиенти кои имаа преднарачки од 30 септември. За да се привлечат инвеститори на мало, до 0,4% од акциите на ИПО ќе бидат дистрибуирани на онлајн брокерската платформа на SoFi Securities LLC. Се очекува Скаринг да задржи огромно влијание врз Rivian преку класата на акции што му дава 10 гласови по акција, во споредба со еден глас за акциите продадени на ИПО.

ИПО е предводена од Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co., со повеќе од 20 банки наведени на насловната страница на проспектот.