РКЕ со нова одлука: Поевтинува мазутот

56

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,43 % во однос на одлуката од 11.05.2022 година.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се намалуваат за 1,154 ден/кг и сега ќе изнесува 52,694 ден/кг. Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 како и на ЕУРОДИЗЕЛ (ДЕ V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-) не се менуваат.

Од 13.5.2022 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:
-Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 90,50 (денари/литар)
-Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 98 92,50 (денари/литар)
-Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 87,00 (денари/литар)
-Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 85,00 (денари/литар)
-Мазут М-1 НС 52,694 (денари/килограм).

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините за 0,133 %, кај дизелот има намалување за 0,701%, кај екстра лесното масло намалувањето е за 0,721% и кај мазутот има намалување за 0,533%. Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е повисок за 0,004%.