Роботи за доставување храна и работа во ресторани ќе стануваат се почести?

60

Сè поголем број локални прехранбени компании и трговци на мало во Јужна Кореја почнуваат да користат роботи во својот бизнис, поради недостаток на работници, но и „ризични операции“, со цел да се зголеми ефикасноста на работата.

За да профитира од овој тренд, Woowa Brothers, операторот на најголемата платформа за испорака на храна во земјата, Baedal Minjok, ја зајакнува својата услуга за изнајмување сервери и роботи за ресторани и други угостителски објекти кои бараат труд, пишува Korea Times.

Роботите за испорака можат да носат контејнери до 40 килограми храна одеднаш, а храната не мора да ја послужуваат само во ресторани.

Роботите за испорака сè уште не се комерцијализирани во Јужна Кореја, но Woowa Brothers лансираше пилот верзија за да ги тестира во одредени области во регионот на главниот град Сеул.

„Веруваме дека роботите не можат целосно да ја заменат човечката работа, но можат да бидат многу корисни како соработници. На пример, храната може да ја сервираат во ресторани или да ја доставуваат до домовите, луѓето навистина не сакаат да го прават тоа“, изјави службеник од оваа компанија.

Најголемиот трговец на мало во земјата E-mart, исто така, усвои робот за пржење пилешко во својата ново реновирана филијала Yeonsu во Инчеон.

„Една од предностите на користењето роботи е тоа што тие можат да произведуваат производи со постојан квалитет. Исто така, го подобрува производството за 30 проценти во споредба со човечката работа“, рече претставник на Е-Март, додавајќи дека роботите се корисни и за опасни задачи како пржење пилешко во масло, бидејќи луѓето понекогаш се горат.