Рубини: 90% од криптовалутите се измами

35

Економистот Нуриел Рубини ја засилува својата огнена пресметка со  индустријата за криптовалути, конкретно FTX и нејзиниот  основач, Сем Бенкмен-Фрид.

„Буквално 90% од криптовалутите се измами. Криминална активност. Тотална Понзи шема на вистински балон што пропаѓа“, беше груб Рубини во интервјуто дадено во Давос, за време на Светскиот економски форум (СЕФ).

Рубини долго време беше гласен критичар на криптовалутите, нарекувајќи ги повеќето во индустријата измамници, што го доведе економистот до медиумска војна со извршниот директор на Binance, Чангпенг Жао пред неколку месеци.

FTX поднесе барање за стечај кон крајот на 2022 година, додека нејзиниот основач SBF се соочува со обвиненија за жичана измама, измама со хартии од вредност и заговор, на кои тој се изјасни за невин.