Рубини повторно предвидува економска катастрофа

34

Економистот Нуриел Рубини предупреди дека глобалната економија е во опасност од „тешко приземјување“ поради напорите на централните банки да добијат контрола врз постојано високата инфлација со зголемување на каматните стапки во развиените економии.

Централните банки ќе треба да ги зголемат каматните стапки многу повеќе отколку што првично се очекуваше да ја врати инфлацијата на целните нивоа, рече Рубини на деловниот самит организиран од Australian Financial Review.

„Инфлацијата ќе остане висока бидејќи цените на суровините ќе останат високи оваа година“, рече Рубини. Факторите како што се влошувањето на руско-украинската војна и зголемената кинеска побарувачка за стоки во услови на враќање на растот ќе ја поттикнат инфлацијата, додаде тој.

Рубини, кој го доби прекарот Doctor Doom за неговите долгогодишни песимистички ставови за глобалната економија, рече дека инфлацијата во САД, Европа и Австралија била поупорна отколку што очекуваа пазарите и централните банки.

Банката на Австралија се очекува да ги зголеми каматните стапки десетти последователен месец во вторник, пишува Блумберг.

Питер Костело, претседател на Австралискиот фонд за иднината, рече дека австралиската централна банка треба да ја убеди јавноста дека целосно ќе го спроведе својот план за намалување на инфлацијата и рече дека Федералните резерви на САД најавуваат „многу построги мерки“ од другите креатори на монетарна политика.

„Најлошото нешто што може да се случи е ако централните банки објават дека ќе започнат со политика на кршење на инфлацијата, а не ја следат, бидејќи тогаш сите зголемувања на каматните стапки ќе бидат бескорисни“, рече Костело на самитот во Сиднеј.