Рубини: Светската заедница се соочува со „мајката на сите должнички кризи“

36

Американскиот економист Нуриел Рубини, кој е познат по прекарот „Доктор Пропаст“ поради неговите мрачни прогнози, предупреди дека светската заедница ќе се соочи со „мајката на сите должнички кризи“ за една деценија.

„Се движиме кон пресвртница што ќе ги промени животите на заемодавачите и заемопримачите, без разлика дали се јавни или приватни, дискретни или расипани. За една деценија би можеле да се соочиме со мајката на сите должнички кризи“, изјави Рубини за шпанскиот весник Ел Мундо.

Тој додаде дека е песимист за консензусот дека многу земји ќе доживеат економски раст во 2023 година.

Еден од факторите е инфлацијата. Лесно е да се оди од 10 проценти на 5 проценти, но многу е потешко да се оди од 5 проценти на 2 проценти. Дополнително, долгот во системот го засилува економскиот пад и го зголемува ризикот од неисполнување на обврските и финансиски стрес, објаснува Рубини.

Покрај најголемата должничка криза, која Рубини ја нарекува мегазакана, тој ја истакнува и важноста на идниот демографски колапс, можната климатска катастрофа, влијанието на вештачката интелигенција и предизвикот за нормализирање на глобалните пандемии.

Според неговите зборови, сегашната генерација ќе го доживее крајот на ерата на растот, а утре ќе биде време на хаос и хронична нестабилност.

Што се однесува до Шпанија, рече тој, како и повеќето европски земји, таа е оптоварена со големи јавни и приватни долгови.

„Владите се во долгови и, како и во многу земји, има зголемување на корпоративниот долг и банкарството во сенка (нерегулирани организации кои даваат заеми без да бидат дел од традиционалниот банкарски сектор)“, рече Рубини.

Покрај тоа, тој го привлече вниманието на фактот дека во Шпанија има акутен проблем со стареење на населението.

Затоа наскоро ќе биде потребна суштинска реформа на пензискиот систем.