Рударењето на биткоин станува енергетски одржливо

41

Неодамнешниот извештај на Советот за рударење Биткоин покажа дека рударската индустрија брзо усвојува одржливи извори на енергија за да го обезбеди најголемиот крипто блокчејн.
Компаниите за рударење биткоин дополнително ја прифаќаат зелената енергија бидејќи глобалната индустрија за рударење биткоин го зголеми својот одржлив енергетски микс за приближно 59% годишно.

Советот за рударење на биткоин (BMC) е група од 44 компании за ископување биткоини кои тврдат дека претставуваат 50% од глобалната мрежа на биткоин, или 100,9 exahash-a (EH). Групата е предводена и од застапникот за биткоин и извршен директор на MicroStrategy, Мајкл Сејлор, пишува Cointelegraph.

Неодамнешното истражување на компаниите-членки на BMC постави прашање колку електрична енергија трошат нивните компании, колкав процент од таа електрична енергија се произведува од хидро, ветер, соларни, нуклеарни или геотермални извори и колкава е стапката на хаш на нивниот бизнис.

BMC проценува дека одржливиот микс на електрична енергија на глобалната рударска индустрија за врвни криптовалути сега е 58,4%, што е пад од 0,1% во однос на претходниот квартал. Што е уште поважно, тоа е значително зголемување во споредба со 36,8% од обновливите извори на енергија проценети во првиот квартал од 2021 година.

Сепак, вреди да се напомене дека BMC е формиран дури во јуни 2021 година, па не е јасно како формулирал 36,8% од вредноста на обновливите извори на енергија проценета во првиот квартал од 2021 година.

Биткоинот се најде на удар поради високата потрошувачка на енергија и високиот јаглероден отпечаток.