Рудари за биткоин купија цела електрана на јаглен за свои потреби

10

Веќе имавме можност да видиме како рударството на биткоин им даде нов живот на старите термоцентрали. Првенствено во САД, рударските постројки може да се најдат во или во близина на електрани за да ја искористат вишокот енергија произведена што не е потребна за електричната мрежа. На овој начин, електраната функционира поефикасно, а рударите добиваат малку поевтина струја за да создадат биткоин. Но, сосема ново ниво на таква соработка е постигнато неодамна во државата Пенсилванија.

Електраната Scrubgrass на јаглен во округот Венанго беше во финансиски пад, но потоа беше целосно преземена од Stronghold Digital Mining, компанија за рударство на криптовалути. Тие ја купија електраната за да можат да работат со своите моќни рударски компјутери, “паркирани“ во контејнери веднаш до електраната. Компанијата се рекламира како вертикално интегрирана и еколошки свесна, но согорувањето на големи количини јаглен тешко може да биде толку „зелено“ колку што би сакале да го прикажат.

Претвораат еден отпад во друг

Имено, електраната Scrubgrass гори отпад од јаглен (јаловина), материјал кој останува по вадење јаглен и е многу штетен за животната средина. Обично останува во големи купишта во близина на рудници, и со текот на времето може да ја загади почвата и водата, со што значително негативно ќе влијае на екосистемот на растенијата и животните. Електрани како оваа го горат тој отпад и произведуваат енергија, намалувајќи го неговото директно влијание врз животната средина, додека генерираат големи количини на јаглерод диоксид и други стакленички гасови кои завршуваат во атмосферата.

Во Scrubgrass, на овој начин може да се користат околу 600.000 тони отпад јаглен годишно, што би „дало работа“ на 1.800 рударски компјутери што Stronghold ќе ги има на локалната рударска фарма. Нивните планови за проширување, пак, се уште поамбициозни, па до крајот на 2022 година планираат да имаат дури 57.000 вакви компјутери. Од таа причина, тие имаат намера да купат уште најмалку две слични електрани во регионот.

Компанијата вели дека се подготвува да ги понуди своите акции на берзата наскоро и може да се пофали со својата дејност за заштита на животната средина.

„Едноставно кажано, ние користиме технологија за крипто -валута од 21 век за да ги елиминираме негативните ефекти од ископувањето на јаглен од 19 и 20 век во некои од најнеповолните еколошки региони на Соединетите држави“, ја опишува Stronghold својата мисија. Во јуни оваа година, тие собраа 105 милиони американски долари нови инвестиции за нивниот понатамошен развој.

Патем, рударството на биткоин во светот во моментов, гледано на годишно ниво, троши енергија приближно како цела Полска, генерира електронски отпад како цела Холандија и генерира јаглерод диоксид како Оман.