Рударски гигант ќе плати казна од 275 милиони фунти за корупција во Африка

24

На британската подружница на рударскиот гигант Гленкор и е наложено да плати повеќе од 275 милиони фунти за поткуп на службеници во африканските земји за да добијат пристап до нафта.

Компанијата платила 26 милиони долари (23 милиони фунти) преку агенти и вработени на службеници на компании за сурова нафта во Нигерија, Камерун и Брегот на Слоновата Коска помеѓу 2011 и 2016 година.

Обвинителите изјавија дека вработените и агентите на Glencore Energy UK користеле приватни авиони за да префрлаат готовина за да платат мито.

Glencore Energy UK се изјасни за виновен за седум кривични дела за корупција во јуни.

Корпоративна корупција од големи размери
Заедно со петте обвиненија за поткуп, подружницата се изјасни за виновна за обвиненијата дека не ги спречила агентите да користат мито за да обезбедат договори за нафта во Екваторијална Гвинеја и Јужен Судан.

Судијата Фрејзер рече дека прекршоците за кои Гленкор се изјасни за виновен изнесуваат „корпоративна корупција во големи размери, трошење многу значителни суми пари во мито“, пренесува Би-Би-Си.

Glencore, основана во 1974 година, е една од најголемите мултинационални трговски и рударски компании во светот.

Нејзините подружници работат во повеќе од 35 земји, но канцеларијата на компанијата во Лондон првенствено се занимаваше со нафта, а една од нејзините оддели за сурова нафта беше одговорна само за Западна Африка.

Профит во најсиромашните земји
Лиза Ософски, директор на Канцеларијата за сериозни измами, рече дека овој случај е првпат од воведувањето на Законот за поткуп во 2010 година „која компанија е осудена за активно одобрување на поткупот, а не само за неуспех да го спречи“.

„Со години и ширум светот, Гленкор се стремеше кон профит на сметка на националните влади во некои од најсиромашните земји во светот. Немилосрдната алчност и криминалот на компанијата се со право разоткриени“, додаде таа.

Во мај, компанијата се согласи на спогодба од 1,1 милијарда долари (900 милиони фунти) во САД во текот на децениската шема за поткуп на службеници во седум земји.

Тоа се однесуваше на операциите на рударскиот гигант во Нигерија, Демократска Република Конго и Венецуела.