Русија го исплати долгот од еврообврзниците точно на време и во долари

266

Налогот за плаќање до странска кореспондентна банка за исплата на купони на суверени еврообврзници на Руската Федерација е исполнет, соопшти Министерството за финансии на Руската Федерација, пренесе „Интерфакс“.

„Министерството за финансии на Русија информира дека платниот налог за исплата на купонски приход на обврзници на странски обврзници на Руската Федерација со рок на достасување во 2023 и 2043 година, во вкупна вредност од 117,2 милиони долари доспеани на 15 март 2022 година – испратен до странска кореспондентна банка на 14.03.2022 година – е исполнет“, се вели во соопштението на Министерството за финансии.

Министерството за финансии на Русија дополнително ќе информира за резултатите од трансферот на средства на агентот за плаќање еврообврзници (Citibank, N.A., London Branch), се вели во соопштението.

Претходно, агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“ соопшти дека плаќањата што ги прави Русија на доларски еврообврзници во рубљи ќе се сметаат за неисполнети, а по истекот на 30-дневниот грејс период за отплата на долгот, државата ќе се смета за несолвентна.