Русија го прекина пристапот и до Google News

18

Рускиот медиумски регулатор „Роскомнадзор“ ја блокираше услугата Google News во Русија. Ова доаѓа само неколку дена откако рускиот суд ги забрани Facebook и Instagram, прогласувајќи ги за „екстремисти“.

„Платформата Google News објави материјали во Русија кои содржеа погрешни информации од јавен интерес за текот на специјалната воена операција во Украина“, пишуваат руските медиуми, повикувајќи се на соопштение на „Роскомнадзор“.

Според регулаторот, американскиот онлајн извор за вести обезбедил пристап до многу публикации и материјали кои содржат погрешни информации за руското општество за текот на „специјалната воена операција во Украина“, како што руските власти ја нарекуваат војната.

„Интерфакс“ потсетува дека Русија неодамна донесе закон за кривична одговорност за јавно ширење на свесно лажни информации за употребата на руските вооружени сили.

Самите руски медиуми се соочуваат со тешка цензура, при што малкумина од опозиционерите се затвораат еден по еден. Пред неколку дена стана јасно дека независниот руски весник „Новаја Газета“ престана да пишува за војната во Украина токму поради цензурата во Русија.