Русија го зголемува производството на нафта

10

Заменик -премиерот на Русија и министер за енергетика, Александар Новак, најави дека земјата ќе го зголеми производството на нафта за 100.000 барели дневно во октомври. Претходно, земјите -членки на ОПЕК + постигнаа договор да продолжат да се придржуваат до претходно договорената стапка на зголемување на производството на нафта и одлуката за зголемување на производството за 0,4 милиони барели дневно во октомври.

Треба да се потсетиме дека ОПЕК + го намали производството за 9,7 милиони барели дневно од мај минатата година, поради падот на побарувачката како резултат на пандемијата на коронавирусот, пренесe Спутник. Со подобрувањето на ситуацијата, договорот беше поправен и од август оваа година, таа организација го зголеми производството за 400.000 барели дневно секој месец, со очекување дека до крајот на септември следната година, постепено ќе ги заврши обврските поврзани со намалувањето производство.

Исто така, членките на ОПЕК + во јули го продолжија договорот за ограничување на производството на нафта до крајот на 2022 година. Планот е да се укине сегашната граница од 5,8 милиони барели дневно од септември следната година. Министерот Новак ја коментираше оваа одлука велејќи дека светскиот пазар полека закрепнува, бидејќи има забележителен енергетски дефицит.

“Побарувачката за нафта и нафтени деривати е во пораст, бидејќи и автомобилскиот и воздушниот сообраќај се зголемија поради зголемениот број вакцинирани лица. Ова е исклучително позитивна работа бидејќи има позитивно влијание врз пазарот кој полека закрепнува. „Има забележителен дефицит на пазарот, поради што е донесена одлуката постепено да се зголемува производството на нафта на дневна основа“, рече тој.