Русија ја губи доминантната позиција на пазарот на пченица

33

Влошените прогнози за жетвата и желбата на претседателот Владимир Путин да го спречи зголемувањето на цените, го намалува извозот на жито во земјата на еден од најважните пазари, пишува Блумберг.

Руската пченица се намалува на меѓународните пазари откако владата воведе дополнителни даноци за извоз како мерка против зголемените цени на храната во земјата.

Во меѓувреме, лошото време ја намалува жетвата. Така, Русија веќе е одговорна за едвај една петтина од нарачките на најголемиот увозник, Египет, што е најниско ниво во последните седум години.

Русија обично доминира во снабдувањето за Египет, а губењето на пазарниот удел е добра вест за ривалските земји долж Црното Море.

Мерките на Путин за намалување на извозот досега имаа мал ефект врз цените на локалниот пазар – цените на пченицата се на највисоко ниво во последната деценија.

Во меѓувреме, последните податоци покажуваат дека растот на цените на храната во Русија почнува да забавува. Во јули, инфлацијата на храната достигна 7,4% годишно, наспроти 7,9% во јуни, според Ростат.

Ова е добра вест и за Кремљ – политички чувствителната тема за цените на храната во Русија, како и централната банка, која агресивно ги зголемува каматните стапки во обид да ја смири инфлацијата.

Во јули, инфлација во Русија достигна 6,5% во јули, непроменета во однос на јуни.

Продолжувајќи ги мерките против зголемувањето на цената, Русија, исто така, започна истрага против најголемите синџири за храна во земјата, под сомнение за картел.

Фото: Freepik