Русија ќе праќа дополнителен гас во Европа само преку Северен тек 2

41

Руската администрација започна да испраќа сигнали дека нема да им понуди на европските потрошувачи дополнителен гас за ублажување на сегашната енергетска криза, освен ако за возврат не добие регулаторно одобрение за започнување со испорака преку контроверзниот гасовод Северен тек 2.

Во замена за зголемување на испораките, Русија сака да добие одобрение од Германија и Европската унија за да започнат со користење на гасоводот за Европа, велат блиски до државниот гасен гигант Газпром и официјалниот Кремљ.

„Не можеме да помогнеме само за да ги надоместиме грешките на другите луѓе“, рече во интервјуто Константин Косачев, член на владејачката партија во горниот дом на парламентот, без да прецизира што всушност бара Русија. „Ги исполнуваме сите договори и обврски. Згора на тоа, се останато треба да биде предмет на дополнителни доброволни и заемно корисни договори“, пишува Блумберг.

Како да сака да го подвлече ова, операторот на гасоводот во понеделникот рече дека неговата прва линија е полна со таканаречен технички гас и е подготвена да започне со работа, иако не може да ја испорача додека не се добие регулаторно одобрување. Соопштението дојде неколку часа откако европските цени на бензинот скокнаа по вестите дека „Газпром“ повторно понудил само мала количина капацитет за испорака на гориво во Европа преку други правци.

Бидејќи зголемените трошоци за гориво предизвикаа зголемен економски хаос, се зголемува притисокот врз Русија, како најголем снабдувач во Европа, да пумпа повеќе гас. Дополнителниот руски гас се смета за главен начин да се избегне уште поголем пад на залихите среде зима.

Но, со оглед на тоа што односите со Европа се длабоко замрзнати по долгогодишните санкции и други тензии, Кремљ нема апетит за каква било услуга. Иако извозот во Европа порасна оваа година од минатогодишните нивоа, тој заостанува зад оние што беа видени во 2019 година, според Оксфордскиот институт за енергетски студии. Дневните текови паднаа во октомври, а „Газпром“ полека ги полнеше магацините во негова сопственост во Европа, зголемувајќи го нагорниот притисок врз цените. Русија за кризата ја обвини брзата промена кон потпирање на спот пазарите и алтернативните извори на енергија.

На енергетската конференција во Москва минатата недела, се чини дека претседателот Владимир Путин сугерираше дека Русија може да понуди повеќе гас. Тој, исто така, изрази жалење за бавниот напредок во добивањето одобрение за Северен тек 2, процес што може да трае до следната година. Германските регулатори во моментов ја разгледуваат нејзината апликација за сертификат, но рекоа дека нивната првична одлука не може да следи до јануари, по што Европската комисија ќе треба да даде одобрение.

„Ако можеме да ги зголемиме испораките по оваа рута, тоа значително ќе ги намали тензиите на европскиот енергетски пазар“, рече Путин. „Меѓутоа, досега не можеме да го сториме тоа поради административни пречки“.

Еден од неговите проекти со највисок приоритет, гасоводот, предизвика критики и санкции од Соединетите држави, како и напорите на Полска и Украина да го блокираат неговото завршување. Со месеци руските власти ги негираат наводите дека намерно го прекинале снабдувањето со гас за Европа со цел да побараат одобрение за употреба на Северен тек 2.

По долгогодишни тензии со Европа, малку е веројатно дека руските власти ќе се согласат да го зголемат снабдувањето со гас без да се уверат дека на новиот гасовод ќе му биде дозволено да работи, велат луѓе запознати со ситуацијата. Дополнителниот обем би ги избегнал традиционалните правци низ Украина.