Русија ќе загуби трилион долари до 2030 година поради нереализирана продажба на гас

33

Инвестициите во енергетски системи со ниска содржина на јаглерод, како што се соларната, нуклеарната или ветерната енергија, ќе пораснат на два трилиони долари годишно до 2030 година, што е зголемување за повеќе од 50 отсто во споредба со денес. Сепак, годишните инвестиции во чиста енергија ќе треба да достигнат четири трилиони долари до 2030 година за да се исполни целта за нето нула емисии на јаглерод до 2050 година, соопшти Меѓународната агенција за енергија (ИЕА).

„Конфликтот во Украина ги забрза инвестициите во чисти извори на енергија поради диверзификацијата на изворите поради големата енергетска криза. Бранот инвестиции во чиста енергија, исто така, ќе ја чини Русија 1 трилион долари во изгубени приходи од фосилни горива до 2030 година, во споредба со периодот пред инвазијата“, рече Фатих Бирол, директор на ИЕА.