Русија од почетокот на војната заработила 63 милијарди евра од извозот на фосилни горива

39

Од почетокот на војната во Украина, приходите на Русија од извозот на фосилни горива се проценети на 63 милијарди евра.

Земјите-членки на Европската унија, Кина и други земји и платиле на Русија околу 63 милијарди евра за фосилни горива за повеќе од два месеци, покажуваат новите податоци на Центарот за истражување на енергија и чист воздух (CREA).

Според деталниот мониторинг на испораките на руска нафта, гас и јаглен, комбинацијата на континуиран увоз на нафта и гас и високите цени на горивото резултираа со тоа што руските приходи се значително повисоки од претходните години.

Германија со 9,1 милијарди долари беше најголемиот купувач на руска нафта и гас во првите два месеци од почетокот на војната во Украина, додека Италија плати 6,9 милијарди евра.

Како резултат на тоа, Германија се најде на удар на еколошки активисти. Кира Ванке, шеф на Центарот за клима и надворешна политика при Германскиот совет за надворешни односи, рече дека е „неприфатливо Германија да продолжи да увезува високо фосилни горива од земја која очигледно го прекршила меѓународното право“.

Кина увезла вкупно 6,7 милијарди евра, потоа Холандија со 5,6 милијарди евра, Турција со 4,1 милијарди евра и Франција со 3,8 милијарди евра.

Европската унија е одговорна за 71 отсто од вкупните приходи на Русија од нафта, гас и јаглен, плаќајќи околу 44 милијарди евра за овие извори на енергија од почетокот на војната во Украина.

Според Лаура Миливирти, водечки аналитичар во CREA, извозот на фосилни горива е клучен фактор што овозможува опстанок на режимот на рускиот претседател Владимир Путин.

„Продолжувањето на увозот на енергија е најголемата празнина во санкциите наметнати на Русија. Сите оние кои ги купуваат овие фосилни горива се соучесници во ужасните прекршувања на меѓународното право од страна на руската војска. „Ги повикуваме сите влади и корпоративни купувачи на руски фосилни горива да престанат да купуваат“, додаде таа.

Ана Акерман, експерт за климатска и енергетска политика и основач на украинската невладина организација Центар за еколошки иницијативи Ecoaction, рече дека руската војна против Украина во голема мера е „финансирана од извозот на јаглен, нафта и гас на агресорот“.

„Истите овие ресурси се главната причина за уште една глобална закана – климатските промени. Ова е историски момент“, рече Акерман, заклучувајќи дека глобалната заедница има можност да види дека фосилните горива создаваат и војна и климатско уништување.