Русија одвојува 8 милијарди долари за развој на пазарот на електрични возила

31

Руската стратегија за нови електрични возила (ЕВ), кои ќе произведат до 10% од сите електрични автомобили до 2030 година, ќе чини осум милијарди долари, истакна прес -службата на руската влада.

Во понеделникот, руската влада ја одобри стратегијата за пазарот на електрични возила до 2030 година, која предвидува 15 проценти удел на ЕВ во вкупниот возен парк до крајот на оваа деценија. Русија значително заостанува зад другите пазари во однос на продажбата на електрични возила. Заклучно со 2020 година, бројот на електрични возила во земјата со 144 милиони жители беше само 11.000 електрични возила, наведува владата во својата стратегија, соопшти „Оил Прајс“.

Првата фаза од стратегијата за ЕВ помеѓу 2021 и 2024 година ќе вклучува најмалку 25.000 електрични возила произведени во Русија и изградба на најмалку 9.400 станици за полнење, вклучувајќи најмалку 2.900 станици за брзо полнење, се вели во руската стратегија. Втората фаза, помеѓу 2025 и 2030 година, планира да отвори најмалку 39.000 работни места. Владата планира и стимулации за купувачите на електрични возила.

Во првите пет месеци од оваа година, Русите купиле 650 електрични возила, покажаа податоците на аналитичката компанија „Аутостат“. Тоа беше седумкратно зголемување во споредба со јануари-мај 2020 година, кога пандемиите и неуспесите доведоа до масивен пад на пазарот на автомобили.

Во мај 2021 година, вкупно 60 проценти од 148 нови електрични возила купени во Русија беа „Порше Тајкан“ и „Ауди е-трон“, според „Аутостат“. „Тесла Модел Х“ и „Тесла Модел И“ продадоа по пет возила во мај, а речиси 40 проценти од новата продажба на електрични возила во Русија во тој период беа во главниот град Москва, пишува „Оил Прајс“.