Русија отвори банка во Иран

8

Москва и Техеран ги зајакнуваат врските пред западните економски санкции

Втората по големина руска банка, ВТБ, отвори филијала во Иран, објави во вторникот на Твитер Руската Организација за промоција на трговијата (ТПО).

ВТБ е првата руска банка која нуди услуги во Исламската Република Иран, вели шефот на ТПО Алиреза Пејман-Пак.

Мнозинската државна банка ќе промовира „трговска транспарентност“ и ќе игра улога во пренесувањето на дел од своите девизни приходи на банкарската мрежа, додаде Пејман-Пак.

Минатиот декември, ВТБ лансираше услуга која им овозможува на поединците и на бизнисите да префрлаат пари до и од Иран. Таа беше една од првите руски банки што беше исклучена од глобалниот платен систем SWIFT поради воената операција на Москва во Украина.

Русија и Иран неодамна почнаа да ги продлабочуваат своите економски и енергетски врски за да се спротивстават на западните санкции со кои се соочуваат двете земји.