Русија повторно е меѓу петте најголеми извозници на жито во ЕУ

49

И покрај притисокот од западните санкции, Руската Федерација се врати во првите 5 најголеми извозници на жито во земјите од Европската унија

По една и пол година, Русија повторно е меѓу првите пет најголеми добавувачи на жито во Европската унија, покажуваат податоците на Евростат.

Во септември ЕУ нагло го зголеми увозот на руско жито за 22 отсто на месечно ниво. Што се однесува до годишното ниво, овие бројки се зголемија за 10 пати, на 180 илјади тони, што е максимум од март 2022 година, кога Русија го зазеде четвртото место меѓу најголемите извозници на жито во Унијата.

Имено, првото место го зазеде Украина со 1,2 милиони тони. На второ место е Бразил, кој во септември го зголеми извозот во текот на месецот за 1,8 пати, на 1,1 милиони тони. Турција, исто така, влезе во првите три, испорача 204.000 тони жито во ЕУ.

На петто место е Канада, чија продажба е намалена за една третина, на 139.000 тони.

Претходно, Министерството за земјоделство на Руската Федерација ја потврди претходно објавената прогноза за извоз на повеќе од 65 милиони тони жито од Русија во тековната земјоделска година.