Русија сака да воведе данок за крипто рударење

16

Рударењето на криптовалути во Русија треба официјално да се признае како деловна активност и да се оданочува, пишува Известија, повикувајќи се на изјави на официјални лица. Според Известија, претставниците на руското Министерство за економски развој и Министерството за енергетика веруваат дека рударењето крипто се вклопува во дефиницијата за деловна активност и дека неговото признавање како активност ќе им овозможи на властите да ја регулираат оваа сфера и да собираат соодветни даноци, пренесува Танјуг.

За иницијативата наводно се разговара со претставници на бизнис заедницата и се подготвуваат конкретни предлози во таа област. Според Алексеј Минаев, заменик-директор на Одделот за развој на дигиталната економија при Министерството за економски развој, признавањето на крипто-рударската индустрија како деловна активност ќе биде од корист и за државата и за рударите.

„Токму ова е областа во која државата може да го реализира приливот во вид на даноци, луѓето да си ги легализираат приходите; а големите компании стануваат сè позаинтересирани“, рече тој на маргините на форумот Blockchain Life 2021.

Идејата ја поддржува и Министерството за енергетика, при што неговите претставници истакнаа дека регулативата треба да наложи рударската дејност да се регистрира во фазата на приклучување на електроенергетскиот систем, бидејќи оптоварувањето на мрежата се разликува во потрошувачката на домаќинствата и во рударењето. Централната банка на Русија, сепак, не ја поддржува оваа иницијатива, наведувајќи ги ризиците од тргувањето со криптовалути во Русија.

Русија не забранува крипто рударење, но регулативите во таа област засега се прилично нејасни. Законот за дигитални финансиски средства (DFA), кој стапи на сила во јануари оваа година, не го споменува терминот „рударење“, туку само дефиницијата за „издавање дигитални валути“.