Русија сè уште не избегнала „дефолт“

36

И покрај направените плаќања, Русија сè уште се соочува со неисполнување на обврските, пишува CNBC. Москва го користи исклучокот од американските санкции, кои дозволуваат плаќања на заеми со обврзници од замрзнати средства, по анализа на Министерството за финансии од случај до случај.

Така, Русија изврши исплати на своите заеми со рок на доспевање во 2022 и 2042 година во вкупна вредност од 650 милиони долари пред истекот на 30-дневниот грејс-период (до 4 мај) и избегна „дефолт“. Претходно руските власти се обидоа да извршат плаќања во рубљи, но тие не беа прифатени од американските банки.

Но, овој исклучок истекува на 25 мај, а на 27 мај има нов рок на доспевање на руските заеми, наведува CNBC.

Поголемиот дел од средствата на Централната банка на Русија се во странски банки и се замрзнати како дел од санкциите против земјата поради нејзината воена инвазија на Украина.

Последен пат Русија не ги исполни своите обврски за надворешниот долг беше во 1917 година, велат експертите. На крајот на април, прогнозите укажуваа на 95% веројатност за „дефолт“ земјата во рок од една година, но откако беше најдено решение на 3 мај, овој процент значително се намали на 67%.

Фокусот сега е на новиот датум 25 мај, кога истекува изземањето на Министерството за финансии на САД. Многу е веројатно дека Москва повторно ќе може да ги исплати своите долгови, што е неколку дена по завршувањето на грејс периодот.

Во оваа фаза нема сигнали од Вашингтон дали да се продолжи изземањето од санкциите.