Русија создава свој Instagram

43

Русија создаде своја верзија на Instagram и се чини дека е подготвена да го оживее античкиот месинџер ICQ. Претприемачот Александар Зобов го развива проектот „Россграм“, нарекувајќи го „руски Instagram“.

Оригиналниот е блокиран во земјата од 14 март 2022 година.

„Россграм“ се очекува да биде лансиран кон крајот на март. Ќе има верзии за двете најпопуларни платформи – iOS и Android. Првично, пристапот ќе биде отворен само за „врвните блогери и партнери (спонзори и инвеститори)“, според веб-страницата на проектот. За останатите корисници, платформата ќе биде достапна во април.

Александар Зобов тврди дека е соученик на Павел Дуров – истиот човек кој го создаде  Telegram и социjалната мрежа Vkontakte.

„Россграм“ ќе има и дополнителни алатки за обезбедување приходи за корисниците – платен пристап до содржината, функција за собирање средства итн.“, велат програмерите.

Во меѓувреме, ICQ, во сопственост на рускиот холдинг VK, ќе се врати во живот во нова верзија и тоа ќе се случи до летото 2022 година. Програмерите планираа рестартирање од големи размери. Заедно со него се подготвува нова верзија на корпоративниот месенџер, VK Teams.

ICQ беше најпопуларната програма за инстант пораки кон крајот на 20 и почетокот на 21 век. Чатот е развој на израелската компанија Mirabilis. Од април 2010 година, ICQ е во сопственост на интернет холдинг компанијата VK, порано позната како Mail.ru.