Русија стана најголемиот снабдувач на нафта за Кина

14

Русија ја престигна Саудиска Арабија и стана главен снабдувач на кинеска сурова нафта во 2023 година, покажаа податоците во саботата, додека најголемиот светски увозник на сурова нафта им пркоси на западните санкции и купи огромни количини нафта по намалени цени за своите рафинерии.
Русија испорача рекордни 107,02 милиони метрички тони сурова нафта во Кина минатата година, што е еквивалентно на 2,14 милиони барели дневно (bpd), покажуваат податоците на кинеската царина, многу повеќе од другите големи извозници на нафта како Саудиска Арабија и Ирак.

Увозот од Саудиска Арабија, претходно главен снабдувач на Кина, падна за 1,8% на 85,96 милиони тони бидејќи блискоисточниот нафтен гигант загуби пазарен удел поради поевтината руска сурова нафта.

Избегната од многу меѓународни купувачи по санкциите на Западот поради инвазијата на Кремљ на Украина во 2022 година, руската сурова нафта се тргуваше со значителни попусти во однос на меѓународните одредници во поголемиот дел од минатата година, поради ограничувањата на цените наметнати од Западот.

Зголемената побарувачка од кинеските и индиските рафинери за нафта со намалена цена ја зголеми цената на руската сурова ESPO до 2023 година, надминувајќи ја границата на цената од 60 долари за барел, воведена во декември 2022 година како алтернативни опции за испорака и осигурување за да се заобиколат санкциите.