Русите држат 130 милијарди долари во криптовалути

42

Рускиот премиер изјави дека криптовалутите на Русите вредат милијарди долари, но владата допрва треба да создаде регулаторна рамка за индустријата.

Русите колективно поседуваат повеќе од 10 трилиони рубљи (130 милијарди долари) во криптовалути како што е Bitcoin (BTC), рече рускиот премиер Михаил Мишустин за време на презентацијата на годишниот извештај на руската влада во четвртокот.

Премиерот не го спомена изворот на оваа бројка, истакнувајќи дека сумата се заснова на „различни проценки“, велејќи: „Добро ни е познато дека имаме повеќе од 10 милиони млади луѓе кои досега отвориле криптопаричници во кои префрлиле значителни суми на пари – над 10 трилиони рубљи“.

Ако е точно, најновите проценки за руските криптовалути цитирани од Мишустин се прилично блиску до руското злато, кое наводно вреди 140 милијарди долари до крајот на март 2022 година. Според проценките на Белата куќа, руските златни резерви сочинуваат околу 20% од вкупните централни банкарски резерви.

Најновите податоци од руската влада доаѓаат неколку месеци откако Банката на Русија ги објави плановите за проценка на големината на локалните криптовалути минатата година. Оттогаш, централната банка ги процени само годишните крипто трансакции на Русија на околу 5 милијарди долари. Претходно оваа година, некои извори, исто така, проценија дека вкупните криптовалути во Русија изнесуваат 214 милијарди долари.

Иако Русите се повеќе инвестираат во криптовалути, руската влада бавно усвои јасни правила за регулирање на растечкиот пазар на криптовалути, при што различни владини структури не успеаја да постигнат консензус за тоа како да ја регулираат индустријата. Во петокот, руското Министерство за финансии достави друга верзија на руската сметка за криптовалути до владата, откако го измени документот во согласност со забелешките од другите министерства и регулатори.

Како што беше претходно објавено, руската централна банка е еден од најголемите локални скептици за криптовалутите, а гувернерката на Банката на Русија, Елвира Набиулина, побара од државата да го забрани Bitcoin претходно оваа година.

Бидејќи Русија станува најсанкционираната земја во светот, голем број глобални официјални лица изразија загриженост за зголемените сценарија за потенцијалот на Русија да користи криптовалути за да ги избегне санкциите.

На почетокот на оваа недела, првиот заменик-гувернер на Банката на Русија, Ксенија Јудаева, рече дека избегнувањето санкции за криптовалутите во Русија е „практично невозможно“, особено за големи трансакции. Bitcoin е „всушност финансиска пирамида“.

Некои главни лидери во индустријата за криптовалути се убедени дека криптовалутите не им користат на Русите како алатка за избегнување санкции. Чангпен Жао, основач и извршен директор на Binance, најголемата светска берза за криптовалути, во средата рече дека Русите навистина не можат да користат криптовалути за да ги избегнат санкциите. Ова е затоа што крипто трансакциите не се анонимни, рече тој.