Руската економија ќе се намали за помалку од 3% во 2022 година

25

Руската економија ќе забележи пад од под 3% во 2022 година, а инфлацијата ќе биде под првично предвидените нивоа. Ова го изјави првиот заменик-премиер на Русија Андреј Белоусов, цитиран од Ројтерс.

Според него, бруто домашниот производ (БДП) на Русија годинава ќе се намали „за нешто повеќе од 2 отсто“, а во 2023 година падот ќе биде „не повеќе од 1 отсто“.

Најновите прогнози на Министерството за економија од средината на август предвидуваа пад на БДП од 4,2%, по претходните очекувања за пад од повеќе од 12%, што требаше да биде најголем од средината на 1990-тите.

Значително подобрување покажуваат и инфлациските очекувања. Според Белоусов, инфлацијата ќе биде во просек од 12-13% во 2022 година, што е под првичните прогнози.