Руската економија се намали за 2,1%, помалку од очекуваното

25

Руската економија се намали за 2,1 отсто минатата година, пркосејќи им на најлошите стравови од голема рецесија бидејќи порастот на извозот на стоки помогна да се ублажи влијанието на американските и европските санкции наметнати поради инвазијата на претседателот Владимир Путин на Украина.
Прелиминарниот резултат беше подобар од падот од 3 отсто што официјалните лица го очекуваа уште на почетокот на есента и многу помалку од падот од 10 отсто што го забележаа некои аналитичари кога санкциите за прв пат ги погодија пред нешто повеќе од една година.

Трговијата на големо и мало, како и производството и транспортот, беа најтешко погодени, објави во понеделникот Федералната служба за статистика, додека рударството, земјоделството, градежништвото и државните трошоци се зголемени минатата година.

Војната на Путин да ја намали економијата за 190 милијарди долари со задоцнето пресметување

„Тоа е добар резултат“, рече Дмитриј Полевој, економист во Locko Bank. „Но, сето тоа е во минатото. Она што е важно е иднината, а сè уште има малку причини за опоравување. Во основниот случај за 2023 година, сè уште гледаме мала контракција од 1% -2%.

Централната банка предвидува дека растот би можел да продолжи оваа година. „Блумберг економикс“ проценува дека економијата ќе изгуби 190 милијарди долари од бруто домашниот производ до 2026 година од својата предвоена траекторија.