Руската влада се обидува да ја натера нејзината централна банка да ја олесни монетарната политика

22

Руската влада врши притисок врз руската централна банка да биде поголем оптимист за економските изгледи на земјата и да сигнализира дека е подготвена да ја олесни монетарната политика сè додека трае војната во Украина, објави денеска Блумберг.
Одборот на централната банка ќе се состане во петок, а владините претставници сакаат одборот да испрати појасни сигнали дека каматните стапки би можеле да паднат подоцна оваа година, објави Блумберг, повикувајќи се на неименувани извори.

Засега гувернерката Елвира Набиулина не предложи итно олабавување на монетарната политика поради ризикот од повисока инфлација и се очекува јасно да стави до знаење дека каматните стапки не можат да паднат.

Според прогнозите од октомври минатата година, централната банка очекуваше нејзината референтна стапка оваа година во просек од 6,5-8,5 отсто, што значи дека се можни и зголемувања и намалувања, а економистите се согласуваат дека во петок основната стапка по трет пат остана на 7,5 проценти во линија.

Официјалните трошоци за задолжување останаа непроменети откако централната банка го паузираше циклусот на нагло монетарно олеснување, што повеќе од ја промени брзата економска експанзија што следеше по почетокот на војната во Украина.

Фото: facebook