Рускиот буџет оди кон катастрофа – колапс на цените на уралската нафта

166

Руската влада со полна брзина оди кон катастрофата на федералниот буџет, кој забрзано ги губи приходите од нафтата, кои ѝ обезбедуваат секоја трета рубља даноци.

Според резултатите од декември, првиот месец од ембаргото на ЕУ и ценовниот плафон наметнат од земјите од Г7, просечната цена на руската нафта класа Урал падна на 50,5 долари за барел, објави Министерството за финансии во оперативната статистика.

Во текот на месецот, главната извозна стапка на руските производители на нафта поевтини за 16 долари или 24%, а во однос на октомври за 20 долари или речиси 30%. Како резултат на тоа, цената на нафтата Урал се врати на нивоата од декември 2020 година, а попустот што неговите купувачи треба добиваат се зголеми на речиси 40% во однос на брендот Брент.