Рускиот милијардер Говор, купува уште една западна фирма

98

Александар Говор, сопственик на поранешни ресторани на Мекдоналдс во Русија, понуди до 151 милион евра (151 милион долари) за купување на локалниот бизнис на финската компанија за пакување Хухтамаки.

Договорот на бизнисменот Александар Говор го подобрува неговиот статус како еден од најголемите корпоративни победници што излезе од превирањата предизвикани од санкциите што следеа по руската воена интервенција во Украина.

Говор рече дека платил „симболична“ сума за рестораните на корпорацијата Мекдоналдс во Русија кога во јуни беше повторно лансиран под новиот бренд „Вкусно и точка“.

Тој е подготвен да го купи рускиот бизнис на Хухтамаки користејќи заем од државниот заемодавач Сбербанк и компанијата регистрирана на Кипар Espentina Limited, покажаа документите и изјави извор близок до бизнисот. Говор и Јуриј Кушнеров заеднички ја поседуваат Еспентина. Двајцата имаат подеднаков удел и во нафтена рафинерија во централниот руски регион Кемерово, пренесува Ројтерс.

Говор планира да користи средства од доминантниот државен заемодавач Сбербанк, која е под санкции од Западот, за трансакцијата, изјави извор близок до бизнисот. Средствата ќе бидат пренасочени во Еспентин преку неговата исклучиво руска компанија Клуб Хотел, сопственик на поранешните ресторани на Мекдоналдс.

Фото: Facebook