Руските банки се префрлаат на кинески банкомати

61

Руските кредитни институции се префрлаат на кинески банкомати по одбивањето на американските компании да ги снабдуваат и сервисираат банкоматите што ги произведуваат, пишува весникот „Известија“.

Според податоците на Централната банка, во првиот квартал од 2022 година бројот на банкомати во Русија се намалил од 190,5 илјади на 187,5 илјади.

Паркот на вакви уреди во земјата ги покрива потребите на граѓаните, вели потпретседателот на Здружението на банки на Русија Алексеј Воилуков. Според него, кредитните институции имаат резервни делови, компоненти и потрошен материјал за банкомати или веќе го договориле нивното снабдување преку трети лица, така што до крајот на годината нема да има проблеми со банкоматите.
Банките потоа ќе треба да истражат нови опции, вклучително и кинеска опрема. Сепак, тие се доста специфични и се уште има мало искуство за работа со нив на рускиот пазар, истакна експертот.

Мрежата на банкомати на Ak Bars Bank претходно се состоеше од банкомати од САД, но сега кредитната институција активно се префрла на банкомати произведени во Кина, изјави нејзиниот претставник за публикацијата. Тој прецизираше дека одржал тендер за набавка на уреди за примање готовина – го добил GRG од Кина, а првите банкомати ќе се појават на мрежата во септември.
Од Поштенската банка објавија дека во нивната мрежа веќе има банкомати произведени во Кина.

VTB тестира уреди за самопослужување, вклучително и од странски производители, особено од Кина, соопшти банката. Напоменаа дека годинава планираат да спроведат пилот-проекти за користење на нови видови уреди во повеќе канцеларии.

Тие ја разгледуваат можноста за купување банкомати од кинеско и корејско производство во банката Зенит, сподели нејзиниот претставник, нагласувајќи дека, земајќи го предвид времето за тестирање, тие можат да се појават не порано од четвртиот квартал. Дополнително, тие ја разгледуваат можноста во иднина да купуваат кинески или корејски банкомати UBRD.

Купувањето банкомати од нови производители е дозволено и во Сбербанк, Откритие и Новикомбанк, соопштија нивните претставници. Кримската РНКБ истакна дека од 2018 година купуваат банкомати од една од пријателските земји, но не прецизираа која. За возврат, Новикомбанк објави дека кредитната институција ја следи политиката на замена на увозот и затоа не размислува за купување странска опрема.

Лидери и на светскиот и на рускиот пазар се американските компании – Diebold Nixdorf и NCR, потсети за „Известија“ Егор Кривошеја, раководител на истражување во Центарот за финансиски технологии и истражување на дигиталната економија „Сколково-NES“. Тој прецизираше дека уделот на овие уреди во земјава е околу 60-70%. Сепак, во пролетта 2022 година, овие компании престанаа со работа во Русија. Во исто време, руските банки користеа и кинески, корејски и јапонски банкомати, но тие беа значително помалку, истакна Кривошеја.

Централната банка на Руската Федерација им обезбедува на кредитните институции список на банкомати кои се тестирани од Банката на Русија и се препорачани за купување и работа. Меѓу нив, покрај NCR и Diebold Nixdorf, се и корејската компанија ATEC, јапонската Oki и кинеската GRG.