Руските приходи од извоз на нафта паднаа за една третина

19

Приходите од извоз на нафта на Русија паднаа за речиси една третина меѓу јануари и март оваа година во споредба со последниот квартал од 2022 година, објави Фајненшл тајмс, цитирајќи неодамнешна студија на Киевската школа за економија (КСЕ).
Како што објави магазинот „Недеља“, Националниот нафтен комитет на Србија, вкупниот приход на Русија од продажбата на сурова нафта и рафинирани нафтени деривати во првите три месеци од 2023 година изнесува околу 38,8 милијарди долари, што е пад за 15,7 милијарди долари во споредба со периодот меѓу октомври и декември минатата година, наведува Фајненшл тајмс.

Околу 75 отсто од падот на приходите може да се припише на помал обем на продажба и поголеми намалувања на цените на руската нафта, додека остатокот е резултат на глобалниот пад на цената на нафтата, според истражувачкиот тим на KSE.

Ограничувањето на цената на руската нафта од 60 долари стапи на сила минатиот декември заедно со ембаргото на Европската унија за транспорт на руското „црно злато“ по море. И покрај остриот пад на приходите, обемот на извозот на нафта на Русија во март достигна највисоко ниво во речиси три години, со вкупни испораки на нафта од 8,1 милиони барели дневно.