Рутини после работа кои ќе ви помогнат да бидете попродуктивни

57

Ако сакате да бидете попродуктивни на работа, можеби ќе треба да ја промените вашата рутина после работа, вели Џејмс Клир, експерт за донесување одлуки и бестселер автор на Atomic Habits.

„Сите ние имаме навики и однесувања кои влијаат на тоа како се чувствуваме. Работите што ги правите дома, ги носите на работа секој ден“, рече Клир во видео серијата „MasterClass at Work“.

Според него, сè е поврзано.

„Ако не спиете добро дома, тешко е да се справите добро на работа. „Ако сте расеан дома, немате толку капацитет за времето кога работите“, објасни тој.

Можете да ги оптимизирате вашите навики дома со едноставни промени во животниот стил. Еве што препорачува тој:

Одредете која соба за што е во вашиот дом
Обидот да одговорите на е-пошта во кревет не е одлична идеја: поврзувањето на спиењето и работата со вашиот кревет го отежнува вашиот мозок да анализира каква акција треба да направи.

Изберете специјални простории или „зони“ за одредени цели.

„Да речеме дека се обидувате да изградите нова навика за читање. „Секогаш кога ќе седнете на каучот, сфаќате дека си го одвлекувате вниманието и го вклучувате телевизорот“, истакна тој.

Наместо тоа, обидете се да создадете „зона за читање“ со поставување на стол или избирање агол што е удобно, поканува и ве држи подалеку од екранот.

„Можете да ја примените истата филозофија на секоја навика што се обидувате да ја изградите. Колку повеќе навиката е поврзана со одреден контекст, со посветената зона во која го правите тоа, толку е поголема веројатноста дека навиката ќе остане“, рече Клир.

Во контекст на работното место, ова може да изгледа како избегнување лични повици, ограничување на одвлекување на вниманието или исклучување на деловниот телефон на крајот од денот.

Ограничете го времето поминато на екранот.

Но, зголемената употреба на телефонот може да го забави вашиот професионален успех.

„Повеќето луѓе го проверуваат својот телефон на секои 15 минути или помалку, дури и ако немаат известувања. Ние го изградивме овој слој на вознемиреност околу нашата употреба на технологијата, дека ако не се пријавувате толку често колку што мислите дека треба, пропуштате работи“, изјави психологот за истражување Лари Розен за CNBC во 2018 година.

За да го намалите времето поминато на екранот, закажете кога го користите вашиот мобилен телефон, исклучете ги непотребните притисни известувања, ставете го уредот подалеку од креветот навечер и отстранете ги апликациите што ви го одвлекуваат вниманието од почетниот екран, препорачува Розен.

Фокусирајте се на основите: спиење, храна и вежбање
Ако сакате да успеете на работа, не ги прескокнувајте основните работи, рече Клир. Ова значи дека треба да спиете доволно секоја вечер, да јадете здрави и добро балансирани оброци и редовно да вежбате.

Ова може да изгледа контраинтуитивно, но повеќе од една третина од возрасните во САД спијат помалку од седум часа навечер, според Извештајот за морбидитет и морталитет од 2014 година објавен на веб-страницата на Националниот институт за здравје.

Помалку од 15 отсто од возрасните во САД го исполнуваат препорачаниот внес на овошје и зеленчук, според извештајот од 2019 година. А само 28,3 отсто од мажите и 20,4 отсто од жените редовно вежбаат, според податоците од Националниот центар за здравствена статистика од 2020 година.

Правењето „мали промени“, како додавање на друго овошје или зеленчук во чинијата или десетминутните прошетки, може да ви помогне да напредувате кон добри навики и поздрави рутини, рече Клир.