Ryanair во вториот квартал објави профит од 170 милиони евра

14

Ryanair Holdings објави профит во првиот квартал откако го избегна најголемото нарушување на патувањата во Европа, иако авиопревозникот е внимателен во врска со изгледите.

Најголемата европска нискобуџетна авиокомпанија објави прилагоден нето приход од 170 милиони евра за вториот квартал од годината, во споредба со загубата од 273 милиони евра една година порано. Според податоците собрани од Блумберг, аналитичарите предвидуваа профит од 150 милиони евра.

Ryanair рече дека иако има јасни знаци на затворена побарувачка, резервациите продолжуваат да се прават поблиску до датумот на патување отколку пред пандемијата и дека има речиси „нула предвидливост“ во втората половина од финансиската година, кога има тенденција да бидат изгубени пари.

Aвиокомпанијата сè уште очекува да превезе 165 милиони патници во финансиската година што започна на 1 април и ќе има за цел да привлекува преку ниски цени.

Ова лето, Ryanair го зголемува капацитетот над нивоата пред Ковид, во обид да добие пазарен удел. Компанијата доживеа помалку стресови од ривалите, од кои многумина беа принудени да ги намалат своите распореди по неколку недели одложувања и откажувања. Авиокомпанијата соопшти дека се согласила да ги поништи намалувањата на платите.

Ryanair очекува да испорача уште 50 авиони Boeing Co. 737 Max пред летото 2023 година, откако зеде 73 од неговата нарачка со 210 авиони претходно ова лето.

Превозникот рече дека исто така го продолжил закупот на авионите Airbus A320 до 2028 година, откако не успеал да постигне договор со Boeing за уште нови авиони.